Det är många som drömmer om att en dag kunna skaffa en hund. Just i Sverige är hunden ett av de allra vanligaste husdjuren och det kanske inte är så konstigt att hunden kallas för människans bästa vän. Att köpa en hund är dock inte billigt och det finns olika sätt att få tag på en hund. Men vad bör man tänka på när man ska köpa en hund?
Köpa en renrasig hund
En renrasig hund är ofta dyrare än en blandras. En fördel med rasrena hundar är att man ofta kan avla på dem. Många hundutställningar är också bara öppna för rasrena hundar. När det gäller renrasiga hundar har man även mer koll på deras stamtavla. Det innebär att man kan minimera risken för att valparna bär på genetiska sjukdomar eller andra negativa ärftliga anlag.
Välja en blandrashund
Om man inte vill avla på sin hund, och om man inte har några krav på att den ska kunna vinna titlar som bäst i ras på utställning, är en blandrashund ett minst lika bra val som en renrasig sådan. Blandrashunden är ett utmärkt sällskap, och den kan också tävla i såväl agility som andra hundsporter. Om man vill jaga med hunden går det också bra även om den inte är renrasig. När man köper en blandrashund kan det dock vara bra att ha lite extra koll. Man bör till exempel se till att man får träffa både valpens mamma och pappa.
Köpa hund på annons
Att köpa en hund på annons kan vara lite riskfyllt men i många fall går det bra. Det är dock bra att träffa hunden i sin hemmiljö. Att köpa en hund för att sedan hämta den på en parkeringsplats är sällan en bra idé. I tidningar som Expressen har flera artiklar handlat om hur personer lurats just vid den här formen av hundköp. Det är också bra att kontrollera med den tidigare hundägaren om man kan fortsätta att hålla kontakten även efter hundköpet. Det är extra bra om det är en valp man köper. Om uppfödaren eller den tidigare ägaren inte vill gå med på det kan man misstänka att det är något lurt med affären.
Besöka en hunduppfödare
En stor fördel med att köpa sin hund hos en seriös uppfödare är att uppfödaren i regel är mycket mån om att hålla kontakten med valpköparna. Det handlar bland annat om att de vill se att hunden har det bra och många vill dessutom hålla koll på att hundarna inte utvecklar några sjukdomar som kan leda till problem med framtida avel. Hos hunduppfödare finns det ofta också möjlighet att träffa flera hundar som uppfödaren fött upp, och man kan för det mesta också få reda på mer om uppfödaren genom andras omdömen och tips.